Vanliga frågor

ThoraxTrainer eller Concept2 Skierg?

Båda stakmaskiner är riktigt bra och det finns inte direkt någon vinnare. Det enda som talar för det ena framför det andra är priset och utrymmet du har i hemmet. Största nackdelen med ThoraxTrainer är att den tar betydligt mer plats än t.ex. Skierg-modellen och att modellen är dyrare, men är det inget problem så är ThoraxTrainer minst lika bra som Skierg.

Vissa föredrar dock Concept2 Skierg då den helt enkelt är enklare i sitt sätt, den gör det den ska d.v.s. träna kroppen till max och för många räcker det. Skidteknik och så vidare måste man justera på riktiga skidor och snö.

Hur ser ett typiskt intervallpass ut på en stakmaskin?

Variationer i träningen är alltid viktigt och långpass på stakmaskiner går att utföra, men det är inte det roligaste direkt. Intervallträning på stakmaskin är dock inte problem och det är också här stakmaskinen verkligen gör en stor nytta.

Det som är framförallt viktigt med intervallträning är att inte ha för korta intervallpass d.v.s. den totala tiden då du stakar. Gärna kring 30 minuter är en bra tid att hålla och undvik för långa pauser/vila.

Tips på ett intervallpass

  1. 10 minuter stak, sedan 2 minuter vila
  2. 5 minuter stak, sedan 2 minuter vila
  3. 3 minuter stak, sedan 2 minuter vila
  4. 10 minuter stak, sedan 2 minuter vila
  5. 5 minuter stak, sedan 2 minuter vila
  6. 3 minuter stak, sedan 2 minuter vila

Då blir den effektiva intervalltiden 35 minuter vilket är en ganska lagom tid. Är du nybörjare så krävs det ett par gånger för att få känn kring tröskeltempo och så vidare. Tröskeltempo är åt det tuffare hållet och där du orkar köra lika snabbt på detta långa intervallet som det kortare ( 3 minuters ). Mycket är på känsla vilket också kräver erfarenhet, pulsmätare kan många gånger hjälpa en att hålla rätt takt.